Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά θέματα της παιδικής ηλικίας.. Η συμπτωματολογία της επηρεάζει την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους , δυσκολεύει τις σχολικές επιδόσεις των παιδιού και προκαλεί δυσλειτουργίες στον γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα του παιδιού, χωρίς να έχει εξακριβωθεί επιστημονικά η ακριβής αιτιολογία της ΔΕΠΥ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα και ένα απ’ αυτά τα συμπτώματα να έχει εμφανιστεί πριν την ηλικία των 7 ετών και οι δυσκολίες να είναι εμφανείς σε δύο τουλάχιστον περιβάλλοντα π.χ. στο σπίτι και στο σχολείο.

 • Απροσεξία – Το παιδί αδυνατεί να εστιάσει την προσοχή του στα καθήκοντα του ή δραστηριότητητες παιχνιδιού και αποσπάται από άσχετα ερεθίσματα και κάνει λάθη απροσεξίας, δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες σωστά και με προσοχή, συχνά χάνει πράγματα απαραίτητα για καθήκοντα ή δραστηριότητες π.χ. παιχνίδια, σχολικές εργασίες, μολύβια, βιβλία ή εργαλεία.
 • Υπερκινητικότητα – Συχνά το παιδί κινεί νευρικά χέρια και πόδια ή στριφογυρνά στη θέση του. Ή σηκώνεται από τη θέση του μέσα στην τάξη, δυσκολεύεται να εμπλακεί σε δραστηριότητες ελεύθερου παιχνιδιού ήσυχα
 • Παρορμητικότητα – Συχνά το παιδί δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του, ξεστομίζει απερίσκεπτα απαντήσεις πριν ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις.

Γενικά τα χαρακτηριστικά αυτά γίνονται πιο εμφανή, όταν το παιδί βρίσκεται κάτω από αυστηρό έλεγχο, αντιμετωπίζει κάποια καινούρια κατάσταση ή βρίσκεται σε μια ομάδα.

Καθώς το παιδί ωριμάζει τα συμπτώματα γίνονται λιγότερο εμφανή, ώστε στην εφηβεία η όλη απροσεξία, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα παρουσιάζεται σαν ανησυχία.

Κάποιες φορές με τα παραπάνω συμπτώματα συνυπάρχουν κι άλλα ζητήματα όπως

 • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες π.χ. Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία
 • Άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Προκλητική συμπεριφορά προς δασκάλους και γονείς, ψέεματα και καταστροφή ξένης περιουσίας
 • Ανυπακοή και επιθετική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά ή συμμαθητές και αποφυγή ομαδικών δραστηριοτήτων
Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

3 thoughts on “Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

 • June 27, 2019 at 8:03 am
  Permalink

  Oh man What should I express? Really… really loved the articleThank you so much!

 • August 1, 2020 at 5:29 am
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him
  as no one else know such detailed about my difficulty.
  You’re wonderful! Thanks!

  my web page … Royal CBD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »